El petit reportatge / Mont-roig del Camp
 

 

 
     
  Els nostres guies comencen explicant les característiques d'aquestes barraques. Els dos són bons coneixedors del tema.  Ester Bargalló les ha catalogat, i s'encarrega de la seva divulgació,  com a construccions de pedra seca del terme. Josep Gironès és autor del llibre l'art de la pedra seca a les comarques de Taragona. Aquesta barraca és la B5,  barraca de l'aiguader. Com totes les altres, està en una ruta BTT. Totes venen amb les coordenades GPS corresponents. Estan ben integrades a l'entorn, del qual en sobresurten com una manifestació més d'aquest apreciable paisatge mediterrani.
 
 

 
     
  És la B6, barraca dels Comuns de Pellicer. Té 4,30 m d'alçada i, com les altres, té cocons i armaris a l'interior. Els cocons són raconeres on es tenien frescos l'aigua i el vi. És una de les barraques més belles de les comarques de Tarragona.  
 
 

 
La B7, barraca doble.  Normalment, dues barraques juntes indiquen separació de l'espai dedicat als animals. En aquest cas, la de l'esquerra es va fer posteriorment,   i té un gran armari a l'interior.
 
 

 
A la de la dreta hi vam veure aquesta figura. És un drac que els Quatre de Sitges, deixen com a senyal en totes les barraques que han visitat, i de les quals prenen nota. Cal felicitar-los -i treure's el barret- per aquesta labor.  
 
 

 
Les trones. Aquestes pedres que envolten  el  tronc, el protegeixen de la sequera i dels aiguats, així com de les ventades habituals a la costa. Les  trones són usuals en terres tarragonines.  
 
 

 
 

Marge entre dues finques.
 
 
 

 

Un aixopluc en un extrem del mateix marge.
 
 
 

 
Aquí un munt de pedres. Aquesta disposició ordenada, que de vegades ens fa suposar que  es  tracta d'alguna cosa més que un munt, es troba per tot Catalunya, allà on hi ha pedra sobrera.  
 
 

 
 

B8. Barraca de l'aufinac. Té una coberta de lloses.  
 
 
 

 
 
B9. Barraca del Miquel Terna. Crida l'atenció aquesta abertura rebaixada fins l'entrada, com en una capella.  
 
 
 

 

 Una trona sense el seu arbre.
 
 
 

 
B4.  Barraca en espiral.  L'exterior d'aquesta barraca s'ha fet en espiral, de manera que es pot pujar fins dalt i treure la pedra que  la  corona superiorment,  per tal de deixar pas al fum.  
 
 

 
B11. Barraca del Jaume de la cota. Armoniosa de línies i de gran volum, fa 4,10 de diàmetre per 3,9 m d'alçada, es considerada el millor exemplar de terres tarragonines.  Té quatre cocons coronats amb arc, i l'entrada arcada a les dues bandes. La coberta està ben protegida amb terra i herba.
 
 
 

Vista posterior on s'observa la clau que tanca la cúpula.
 
 

 ÍNDEX

 QUÈ FEM

 VISITES