EL SEGRIÀ
 
La comarca del Segrià té 37 municipis.

Segons un estudi realitzat per Josep Preixens trobem cabanes de volta en 20 municipis situats en la meitat sud de la comarca, just en zones de cultius semblants a les Garrigues.

És intenció del Consell Comarcal completar aquest inventari per poder-lo divulgar i sensibilitzar els Ajuntaments de l'existència d'aquest patrimoni que cal preservar.

Un primer pas s'ha realitzat recentment amb la posta en marxa de la senyalització d'unes rutes turístiques amb la finalitat de visitar cabanes de volta de la comarca.

Per començar s'ha escollit 6 cabanes situades als termes municipals d'Artesa de Lleida, Aspa, Alcanó, Aitona i Llardecans.

Es tracta de senyalitzar la situació de la cabana i explicar les característiques de cadascuna. La inversió ha estat de 8.000 €

Aquesta senyalització s'anirà ampliant en anys successius.

Tenim l'honor de tenir a la nostra comarca una de les cabanes de volta més significatives al terme municipal d'Aitona: Mas Llauradó.

La tasca dels Consells Comarcals pot ser positiva per tal de treballar on els departaments no poden arribar. Quasi sempre es tenen d'altres prioritats. Des del Consell Comarcal es poden canalitzar subvencions destinades a donar a conèixer aquest patrimoni amb una visió supramunicipal.

Josep Petit, Arquitecte
Consell Comarcal del Segrià