TAULA RODONA:
 
 


PAVIMENTS. EXPECTATIVES DE FUTUR
 
 

15è Curset d'Arquitectura Popular Josep Mora
 
 

 

Vicent Loscos, modera la taula rodona amb la articipació de:

Josep Àngel Corbella, arquitecte
Eusebi Valera, paleta, aplicació
Carles Labèrnia, arquitecte, bioconstrucció
Anna Borràs, Ingenyeria forestal, Institut Català
___________________________________________________________________
VICENT LOSCOS: En la seva lliçó, Salvador Tarragó, ens va parlar -entre moltes altres coses- de la diferència entre les cobertes de les diverses construccions d'arquitectura popular com a fet definitori. Efectivament, la solució donada a la coberta és un tret diferencial suficient per classificar i donar nom a les corresponents realitzacions arquitectòniques. Amb els paviments, podríem presumir un fet semblant. Encara que la seva varietat no dóna per establir classificacions, els diferents paviments, interiors i exteriors, poden suposar una diferència de qualitat important. A l'hora de fer una casa, quin terra hi posarem? És clar que el terra es pot anar canviant, i sense que la construcció es vegi diferent, podem donar-li unes altres propietats. Sembla, doncs, que la tria ha de ser un compromís fàcil.

Però pot ser no ho és tant, ja que amb els paviments se'ns presenta la controvèrsia que ja vam encetar el curs pasat amb la calç. I és que hi ha materials tradicionals que, després d'anclar-los al passat, ara retornen amb força. Sembla que, superat l'impacte que va suposar la revolució industrial en tots els camps, les coses -els materials en concret-, van retornant al seu lloc. En tot cas, però, la tecnologia adquirida marcarà un abans i un després. En aquesta tria entre materials nous i materials vells, no solament el comportament, sinó la durabilitat, i el preu, sens dubte, són factors a tenir en compte. Aquí, la senzillesa del pensament hinduista, que ens parla de la capacitat creadora, conservadora i destructora, ens emmiralla davant del nostre entorn. Nosaltres som el motor d'un cicle on tot sembla retornar de manera previsible, però on els errors es paguen cada vegada més cars; gairebé es podria dir que donades les actuals circumstàncies, ja no ens podem permetre gaires errors.

Així, doncs, amb els pros i els contres, avui ens plantegem les expectatives de futur dels paviments, dels quals n'hem vist mostres representatives en aquest curset, i hem après que, en front del bon comportament termostàtic de la pedra, ara es parla de materials higrotèrmics. Per on hem de tirar? Vosaltres teniu la paraula.
.


                                                                                                        1 d'agost de 2014